SM-finalerna
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Älvsjö AIK Innebandy
Gemenskap - glädje - samverkan
Herr Allsvenskan

 
Gafvelin klar som headcoach
2024-04-17 09:15

Jonas förlänger sitt kontrakt med Älvsjö AIK.

En viktig pusselbit är på plats, en taggad Jonas med ledarstab är redan igång med träningen.

-Vi har hela tiden haft bra stämning och bra fart på träningarna, mycket tack vare Jonas ledarskap. Nu ska vi tillsammans bygga en stark trupp inför säsongen hälsar sportchef Mathias Lindqvist

27:an är tillbaka!
2023-12-01 12:21
Nicklas "Nille" Gustafsson

Med stor glädje välkomnar vi Nicklas Gustafsson tillbaka till Älvsjö!

 

Den poängglada forwarden lämnade oss för många år sen för ett äventyr i Gävle där han med bland annat 21 poäng på 7 matcher i SSL-kvalet tog dem hela vägen upp i innebandyns finrum.

 

Nicklas kan ni se redan nu på söndag 3/12 mot RIG Umeå i Västertorpshallen 14.30.

 

Varmt välkommen tillbaka till Älvsjö Nicklas💙

Ny huvudtränare för Herr A
2023-11-02 09:58
Jonas Gafvelin

Vi är stolta och glada över att presentera Jonas Gafvelin som ny huvudtränare för Älvsjö Herr A då Danne Bron-Sundbom och Magnus Fahlman självmant valt att tacka för sig i sina respektive uppdrag.

 

Redan mot Tyresö Trollbäcken IBK stod Jonas Gafvelin redo för att ta sig an sin nya roll och uppdraget kunde inte ha börjat bättre med säsongens 3 första poäng. Vi ser fram emot fler poäng och redan på söndag välkomnar vi Järfälla Bele IBF till åter ett hett Stockholmsderby!

 

Vi tackar Danne och Magnus för alla de år de gett Älvsjö AIK och önskar dem lycka till!

Trio leder Älvsjö i Allsvenskan 23/24
2023-09-20 15:10
Simon Lundin, Oscar Lundborg och Rasmus Johansson

Spelarna har röstat fram årets kaptener som den här säsongen blir en trio i form av Simon Lundin, Oscar Lundborg och Rasmus Johansson som delar på ansvaret och bindel på matcherna.

Intervju med Danne Bron-Sundbom
2023-09-06 12:45
Danne Bron-Sundbom

Dags för en ny säsong, en säsong som kommer att bli väldigt speciell med tanke på sammanslagningen av två allsvenska serier till en inför säsongen 2024/25. Detta betyder rent krasst att Älvsjö måste hamna bland de fem bästa denna säsong för att vara säkra på allsvenskt spel 2024/25.

Det finns även en chans att klara sig kvar genom kval om man hamnar sexa, vilket också var den placering som Älvsjö nådde säsongen 2022/23.

Vi försöker här reda ut Älvsjös förutsättningar denna säsong, och kollar läget i laget, tillsammans med chefstränaren Danne Bron-Sundbom.

 

Tjena Danne! Vi börjar väl med en klassiker, d.v.s hur är läget med dig, så här några veckor före seriestart?

”Det är alla tiders! Det är full fart. Tycker alltid det är väldigt spännande när en ny säsong börjar närma sig, lite som när man var yngling och väntade på att julafton skulle komma för att få öppna julklapparna under granen.

Lite samma sak inför varje kommande premiär, vilka spelares insatser kommer ge mig samma härliga känsla som de hårda paketen gjorde?"

 

Hur är stressnivån vs glädjenivån över att det snart drar igång?

”Jag är i grunden en perfektionist, men har lärt mig att man måste börja om varje säsong och att saker tar den tid det tar. Det är dock som det gamla ordspråket säger att vägen är det som är mödan värd. Med det sagt så är min glädje att få syssla med innebandy gigantisk och stress är inget jag känner av.”

 

Du börjar ju bli en av de verkliga legenderna i Älvsjö med dina många säsonger som tränare. Vad är det som driver dig att satsa vidare och lägga ned all den tid som jag vet att du gör?

”Tack, det var snällt sagt. Utöver kärleken till sporten så tror jag relationerna till spelarna som man tränat länge, tillsammans med känslan att få tävla.”

 

Vad skulle kunna få dig att lämna Älvsjö?

”Allt har sin tid och någon gång är tiden kommen för någon annan att ta över med nytt ledarskap. Jag spekulerar inte utan fokuserar där jag är nu och vart vi ska.”

 

Hur ser det ut på ledarsidan annars i Älvsjö denna säsong? Har det skett några förändringar eller är det samma gäng som är kvar?

”Sedan förra säsongen har vår suveräna lagledare Mia Anttila lämnat över stafettpinnen till Nathalie Ahlsén som varit i föreningen många år på ungdomssidan. Gamla Älvsjöspelaren Tobias Sandell Yxner har drillat killarna med fysen en del i Hammarbybacken, och kommer fortsätta under säsongen.

Under säsongen kommer också målvaktstränaren Stefan Flöjt att hjälpa våra målvakter att utvecklas.

Vi har också fått in ny ung tränare, som heter Wille Hedlund, i ledarstaben. En påläggskalv som är väldigt driven och kunnig trots sin ringa ålder. En kille som kommer bidra massor till vår nya trupp och som verkligen vill någonstans med sitt ledarskap inom innebandyn.”

 

För att vara rakt på sak så känns detta som helt fel säsong att genomföra några större förändringar. Trots det är det i mångt och mycket ett nytt Älvsjö vi kommer att få se denna säsong. Hur kommer det sig att det har blivit så stor omsättning?

”Sådana frågor skall snarare riktas till de sportsligt ansvariga. Mitt arbete, som chefstränare, är att få ut så mycket det går av den befintliga truppen i form av utveckling, glädje och till sist resultat.”

 

Försäsongen är ju i full gång, vilket betyder att Älvsjö har genomfört ett träningsläger i Uppsala och spelat några träningsmatcher. Hur tycker du att det ser ut så här långt?

”Det var ganska många år sedan jag såg samma glöd som finns i den nuvarande gruppen. Bästa försäsongen på många år, både när det kommer till närvaro och kvalité. Vi är i en lärofas, och det kommer ta lite mer tid att hitta rätt, men det kommer bit för bit.”

 

Är du nöjd med den trupp som du har till ditt förfogande? Vad saknas för att du skall vara nöjd? Hur går tankarna rent spelmässigt?

”Jag har spelare med glöd som lyssnar och vill ta kliv framåt. Vi saknar möjligen en spelare och tittar på en offensiv förstärkning. Vi kommer att få se ett rakare och mer strukturerat spel under säsongen.”

 

Blir det någon förändring när det gäller spelsystem eller håller ni fast vid samma som förra året? Blir det mer offensivt eller mer defensivt?

”Det blir inga större nyheter. Det är fördelen med samma ledare under en lång tid, det vill säga kontinuitet. Dessvärre är vårt spelsystem ingenting man lär sig över en lunch utan lättare tappar under en sommar, vilket gör att det kan vara svårt för såväl gamla som nya spelare.”

 

Vilka är nycklarna för att spelet skall fungera?

”Kommunikation och mod. I ett offensivt spelsystem är det än viktigare att kugghjulen fäster i varandra än i låga, mer defensiva spelsätt.”

 

Älvsjös spel i numerärt överläge, som brukar vara en av lagets styrkor, bröt ihop totalt under våren. Hur går tankarna här? Funderar du på någon formationsändring?

”Givetvis blir det lite nya spelare som kommer att spela, då flera som spelade förra året har lämnat, och ja det blir en del justeringar när det gäller hur vi tar oss an ”Power Play”, rent formationsmässigt.

Jag tror också att vi har spelare i special teams som kan underordna sig varandra på ett tydligare sätt denna säsong. Jag är en obotlig optimist och tänker alltid, inför varje ny säsong, när det gäller ”special teams, att tänk om det här är säsongen där alla bitar faller på plats. Ibland händer det också, som säsongen 2019/20, då vi öste in mål i numerärt överläge.”

 

En sjätteplats förra säsongen, med stjärnspelare som Sebastian Gafvelin, Viktor Ferraresi, Daniel Gonzalez-Palm m.fl. i laget. Nu är alla dessa borta och ni måste nå minst en sjätteplats för att stanna kvar i allsvenskan kommande säsong. Känner du att det ens är möjligt med nuvarande trupp och vad är det som måste stämma för att lyckas?

”Jag känner att jag har en trupp som vill utvecklas och där nya yngre spelare ska växa in i nya roller, både på planen och utanför. Jag räds inte förluster av spelare. Jag ser tomma platser som ska fyllas med nytt. En av mina frågor, till mina spelare, är vilka som jag ska sätta upp på hur många poäng inför allsvenskan. Jag tror att det är över 110 poäng från förra säsongen som är lediga för nya spelare att få skriva sitt namn på. Det är bara att börja producera.

Inte heller räds jag förluster. Jag avskyr att förlora, men det man ska vara rädd för är om en grupp tar förluster på fel sätt. Vi kommer förmodligen att förlora flera matcher den här säsongen, men frågan är vad lär vi oss av det och hur tar vi det vidare?

Att lyckas kan betyda många saker, men om definitionen av att lyckas för Älvsjö som förening stavats allsvenskan 24/25 hade nog uppbyggnaden av truppen sett lite annorlunda ut.

För mig är att lyckas när en grupp drar åt samma håll, utvecklas framåt och har glädje tillsammans. Älvsjö ska i sedvanlig ordning vara riktigt jobbiga för våra motståndare och det ska bli oerhört kul att se vilka killar som tar sig an de nya rollerna och utvecklas under säsongen.

Spelarna i gruppen kommer garanterat ha fortsatt allsvenskt spel som ambition. Den höga ambitionen ligger alltid i en Älvsjöspelares natur.”

 

Många nyförvärv, som sagt, och då måste de vara skönt att få tillbaka två spelare som du vet vart du har i form av Adam Bertilsson och Rasmus ”Ralle” Johansson, där Adam är tillbaka efter en korsbandsskada och ”Ralle” efter att ha haft hjärtproblem föregående säsong. Vad tror du att dessa två spelare kan uträtta denna säsong och vilka roller ser du för dem?

”Ja, trots att vi tappat 12–13 spelare från matchtruppen förra säsongen så finns en del kvar, och med ”Berra” och ”Ralle” tillbaka så känns det som det finns en härlig grund med ”Älvsjökillar” i laget. ”Berra” kommer bli en av lagets viktigaste spelare och bli bättre allt som säsongen fortlöper.

Vad gäller Ralle så kommer han vara viktig på backpositionen med sin sjuka förmåga att både täcka skott och att bryta motståndarna passningar. Han bidrar också stort, precis som vanligt, med sitt lugn och fina personlighet utanför plan.”

 

Efter att ha tappat båda lagkaptenerna denna säsong så undrar jag lite hur tankarna går runt denna viktiga position. Jag har sett att Oscar Lundborg varit kapten i matcherna så här långt. Kommer han att fortsätta eller blir det en förändring? Hur går det till när ni väljer lagkapten?

”Att vara innebandyspelare är ganska lätt men att vara en ledare i gruppen är lite krångligare. När det gäller ledarskap, på och utanför banan, så är det något där många måste utvecklas och ”steppa upp”.

Vi har satt lagkaptensbindeln på Oscar Lundborg, nu i början av säsongen, för att det är en duktig Älvsjökille med alla möjligheter att växa framöver, och därmed leda Älvsjö framåt under många år framåt.

I slutändan är det gruppen som utser kaptenerna, genom röstning, som i år kommer vara en trio.”

 

Efter en strålande höst föregående säsong så tappade Älvsjö fart och kraft under våren och halkade ned någon placering. Vad har ni gjort annorlunda denna säsong så att ni skall hålla hela säsongen denna gång?

”Förra säsongen hade vi en mängd skickliga spelare och underbara individer men där många av de tongivande spelarna saknade motivation när vi nådde vårt mål, och det blev klart att vi var klara för allsvenskan även säsongen 2023/24. Resultaten blev därefter. Jag tror mycket på viljans kraft och när den inte finns så blir det svårare att vinna innebandymatcher, speciellt på en sådan hög nivå som allsvenskan.”

 

Vilka av de nya spelarna har imponerat mest på dig under försäsongen? Varför? Vem/Vilka skall vi hålla ett extra öga på under matcherna?

”Vi har många nya spännande spelare och många Älvsjökillar som tar kliv varje dag, spelare som jag hoppas ska kunna bidra ordentligt. Jag väljer att lyfta tre spelare här, även om det hade kunnat vara fler:

”Mike” Hesseldahl måste lyftas först. Nu vet vi varför Värmdö retat gallfeber på oss i alla år. Vilken värvning vi fått in! Det smäller överallt och jag älskar det. Det uppskattas troligen inte lika mycket bland övriga spelare på träning eller av motståndare på match. ”Mike” är den typen av spelare som man älskar att ha i sitt lag, men som motståndarna hatar att möta.

Linus Lodin Rydberg är ett energipaket från Nacka/Farsta som är tillbaka efter allvarlig skada. Linus kan göra stor succé när han landar under säsongen, då han har flera spetskvaliteter i sitt spel.

Till sist Isak Andersson, som är en forward från de egna leden. Isak är totalt orädd, har ett väl utvecklat spelsinne, ett bra skott och full fart på benen.”

 

Glädjande nog har Älvsjö lyckats att behålla flera av sina kulturbärare, i form av Andreas Egegård, Niclas Pilati, Simon Lundin och Giovanni Palumbo. Hur viktiga kommer dessa spelare att bli för Älvsjös framgång denna säsong? Hur har de sett ut så här långt?

”Alla de spelare du nämner är spelare av hög klass, och dessutom Älvsjökillar, som bidrar med allt det som gör oss till Älvsjö.”

 

Den 24/9 är det då dags för premiär, en premiär som sker på bortaplan mot Skälby från Västerås. Skälby imponerade genom att slå ett reservbetonat Täby med 10–1 i en träningsmatch. Vad vet du om Skälby och hur ser du på Älvsjös chans i denna match?

”Vi mötte dem under förra säsongens försäsong och jag blev väldigt imponerad av dem. Att inleda med att möta en riktigt bra nykomling, på bortaplan i seriepremiären, känns grymt. Favoritskapet får de gärna bära, då vi älskar att slå ur underläge.

Vi skall göra allt för att se till att Skälby får ett ”helvete”, precis som Bele/Barkarby fick i förra årets bortapremiär.”

 

Hur tror du att tabellen kommer att se ut när säsongen är slut? Ranka lagen. Du behöver inte ranka Älvsjö.

”Det är ju sånt här man får ångra i efterhand, men här kommer tabelltipset:

Dalen

Visby

Sirius

Gävle

Skälby

Tyresö Trollbäcken

Sundsvall

Järfälla Bele

Falun Utveckling

Djurgården

RIG Umeå

 

…och så ska vi in där någonstans.”

 

Fem snabba:

 

Vinst med 2–1 eller 9–8?

”9-8”

Spanien eller Sverige?

”Spanien”

Assist, mål eller skottäck som räddar givet mål?

“Assist”

Thiery Henry eller Ray Parlour?

”Nummer 14” (Henry, eget tillägg)

Snygga mål eller brunkmål?

”Mål!”

 

Av Göran Öberg

Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Älvsjö AIK IBF, 08/04 13:35 
Älvsjö AIK IBF, 20/03 21:25 
Älvsjö AIK IBF, 18/03 17:17 
Älvsjö AIK IBF, 11/03 16:20 
Älvsjö AIK IBF, 23/01 12:21 
Älvsjö AIK IBF, 20/12 13:58 
 
Våra sponsorer
Stöd oss