Summercamp
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Älvsjö AIK Innebandy
Gemenskap - glädje - utveckling
F06/07
Rejäl utmaning i USM - och en positiv framtid
2022-02-07 18:34

När det var dags för USM F16 att återstarta så lottades vi i samma grupp som Åkersberga, Tullinge och Tyresö Trollbäcken. Vi visste att det skulle bli spel på en högre nivå än i våra serier – och en perfekt utmaning för tjejerna i Älvsjö F06/07.

Samling 8.20 i Åkersberga sporthall. För dagen har vi fått förstärkning av två spelare; Alice från D3/DJ-laget och Elvira från D1 – två lite mer rutinerade spelare som ska stärka upp oss i försvarat och centralt.

  Första matchen spelas mot Åkersberga som har några spelare som spelar i Allsvenskan, och i princip alla har spelat i Jas och röd svår redan den här säsongen. De är favoriter i gruppen och vi räknar med att det kommer att bli en match i mycket högt tempo – och våra förväntningar visar sig snabbt stämma. Men det är faktiskt vi som drar upp tempot och startar med ett drömmål av Elsa efter 14 sekunder. Nästan alla spelare är inblandade innan skottet sitter i första krysset.

  Vi fortsätter att störa Ackers rejält och får straff efter att Vera störts för mycket i ett friläge efter ett perfekt utkast av Melina. Ingen vill slå straffen, men kapten Anna kliver fram och tar ansvar på ett sätt som en kapten av rätt virke alltid gör. Ackers slänger in allsvenska målvakten Tilde speciellt för straffen och hon lämnar inte några luckor alls och vi tar inte chansen att utöka ledningen.

 

Åkersbergas kvicka forwards får allt bättre betalt för både sina höga press och sitt snabba passningsspel djupt bakom vårt mål och börjar skapa bättre och bättre chanser. Till slut hittar de en fin passning tillbaka till en back som får lite för lång tid sig att sikta med skottet från höga slottet och Ackers kvitterar. Med några få sekunder kvar av perioden sätter de press på våra backar igen som tappar bollen framför eget mål och vi får ett tungt psykologiskt mål i baken och går till pausvila med 1-2.

  Matchbilden de första 15 minutrarna av sista perioden är densamma som slutet av första. Vi har svårt att skapa egna chanser och får jobba oerhört hårt i försvaret. Målen rullar in trots vårt effektiva försvar, men efter 1-5 lyfter vi oss igen och flyttar upp spelet och börjar skapa chanser. En vass målvakt i Ackers hindrar oss från att reducera, men avslutningen gör att känslan är bra i laget trots förlusten.

 

Efter vila är det dags att möta Tullinge, som bara har med sig 10 utespelare. Det är dock inga dussin-spelare utan några är redan viktiga kuggar i Tullinges division 1-lag. Petra och Linnéa har scoutat motståndet och vi vet vad vi behöver göra; stänga centrallinjen är nyckeln i försvaret. Anni dyker upp lagom till uppvärmningen och får stå i den här matchen.

  Första perioden är jämn och ganska chansfattig, även om Tullinge för spelet. I andra blir Tullinge betydligt mer effektiva och redan efter 26 sekunder tar de ledningen efter lite felstuds för oss mitt på plan. Stämningen är ändå bra på bänken och vi börjar också skapa lägen och glädjen blir ännu mer påtaglig när Vera kvitterar några minuter senare. Elsa och Vera vinner boll centralt och i högsta fart sätter Vera fart mot mål och får iväg ett skott – sen är hon först på sig egen retur och rundar målvakten och trycker in bollen i nät.

  Bara 12 sekunder senare tar Tullinge ledningen igen efter att deras back vänt bort vår center i offensivt hörn och sprintat över hela banan. Ingen hinner fram för att störa henne i skottögonblicket och det blir omöjligt för Anni att rädda. Bara 1,5 minuter senare blir det tyvärr mål bakåt igen på ett snöpligt sett – en bakåtpassning går mot eget mål och in i mål. Tullinge fortsätter sedan att ösa på och vi försvarar oss efter bästa förmåga i ett högt tempo (vilket är en bra styrka i vårt lag) och Anni gör många räddningar. Till slut får vi med oss resultatet 1-6 mot en stark motståndare som vann fler närkamper än oss denna gång.

 

Eftersom bara vinnaren av gruppen går vidare är det redan efter två matcher klart att vi är utslagna. Tredje matchen spelas mot Tyresö Trollbäcken, som vi mött många gånger den här säsongen och vi minns allihop att vi slog ut dem i bäst-i-stan-kvalfinalen i höstas. Efter att ha skjutit sex skott i första matchen och bara två i andra är det nu dags att spela lite mer anfallspel, styr coach Linnéa upp när Petra avvikit för att spela viktig division 1-match.

  Direkt i inledningen ser vi att intentionerna blir verklighet. Vi etablerar anfallspel högt i deras zon och skapar chans efter chans. Tyvärr är vår effektivitet inte hundra och vi får inte in bollen. Istället kontrar Tyresö genom en duktig försvarare som driver bollen över hela banan och skjuter förbi Anni i bortre hörnet. Vi hamnar sedan i ett tvåmålsunderläge när Tyresö får skjuta bollen lite för enkelt förbi Anni obehindrat i slottet.

  I paus räknar vi med att kunna vända även om man märker att de flesta tjejerna är ganska trötta efter fem perioders tuff innebandy i högt tempo. I andra perioden går TT:s spelare tyvärr över gränsen för det tillåtna innanför sargen som så många gånger tidigare när vi mött dem under säsongen – och vi blir decimerade när både Vera och Elsa får tuffa smällar mot huvudet som tvingar dem att bryta matchen. Smällen mot Vera som skickar henne flygande in i sargen ger en femminuters-utvisning, och även om vi spelar bra i pp får vi inte in bollen. Istället lyckas TT direkt efter utvisningen få in ytterligare en boll bakom Melina som kommit in i målet nu i andra perioden och matchen slutar 3-0.

 

Trots att det till slut blev tre förluster är vi oerhört stolta över våra tjejer som verkligen utmanade sig på en högre nivå än vår normala lunk. För när vi utvärderar matcherna är det inte insläppta och gjorda mål som är viktigast – vi tittar på prestationer och utveckling och här har vi mängder med fina saker att lyfta fram.

  En sådan här utmaning visar att vi redan är duktiga och kan mäta oss i perioder med de allra bästa lagen som är äldre än oss. Men i de flesta matcherna tappar vi lite ork och beslutsförmåga i slutet och det är något som mer fys och mer erfarenhet kommer att ordna av sig självt. Vårt unga lag har både ett och två år till innan de blir för gamla för att delta i kommande upplagor av USM.

 

Vi gratulerar Ackers till gruppsegern och chansen att åka till Innebandy-festen i Göteborg i april.

 
Våra sponsorer
Stöd oss